CxO:n blogi

Clinton ja Trump - kolmas kohtalokas erä

Torstai 20.10.2016 - Toni Hinkka

61801010_s.jpg

Naapurustossamme lapsia pelottelevia pellejäkin kauhistuttavampaa seurattavaa löytyy Yhdysvalloista. Pellet vaikuttavat vain pelottelevan, mutta vaaleissa saattaa olla vaakalaudalla koko pallomme tulevaisuus.

Niin tänäänkin aamuyöstä, vaikka kandidaattien kohtaaminen oli näitä kolmesta väittelystä asiapitoisin ja vähäkarismaattisin.

Clinton oli vähentänyt kritisoituja maneerejaan merkittävästi, mikä teki hänestä aikaisempaa tylsemmän. Hän hymyili vähemmän ja selitti hyvin vakavailmeisesti teesejään. Toki puheenvuorot oli valtaosin rakennettu retorisesti erittäin taitavasti. Heikommallakin kielitaidoilla oli helppo ymmärtää sanomaa. Tuli mieleeni, että hän vain varmisteli voittoaan ja pyrki välttämään pienintäkään virhettä.

Trump oli myös muuttunut mies. Hän pyrki ensimmäistä kertaa olemaan vakavasti otettava hahmo. Ehkä hän on ennekin pyrkinyt, mutta tällä kertaa hän onnistui siinä aikaisempaa paremmin. Koko puolitoistatuntisen odotin jännittyneenä, milloin kaikki suojaukset putoavat totaalisesti ja hän paljastaa sisällään asuvan uhmaikäisen kakaran, mutta pieniä lipsahduksia lukuun ottamatta hän piti itsensä aisoissa.

Jos olisi nähnyt nyt Trumpin ensimmäistä kertaa ilman ennakko-odotuksia, olisi häntä varmaan pitänyt täytenä pellenä. Nyt kun on aikaisemmin nähnyt hänet täysin holtittomassa tilassa, näytti tämä kerta siinä kontrastissa lähes normaalin ihmisen käyttäytymiseltä. Tällä kertaa hän ei loukannut pahemmin muita ihmisiä kuin Clintonia ja nekin olivat kampanjan säyseimmästä päästä, vaikka hän sanoikin Clintonia ”ilkeäksi/inhottavaksi naiseksi” (Nasty woman).

Vaalituloksen manipulointisyytökset ovat huonon häviäjän puhetta jo etukäteen. Se taisi olla lopulta viimeinen naula Trumpin arkkuun. Toivottavasti.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Trumo, Clinton, väittely, USA, vaalit, presidentti, karisma

Pomoboksi: Suomen uusin vienti-innovaatio

Tiistai 18.10.2016 - Toni Hinkka, pomoboksin keksijä

BossBox.png

Luin uutisen siitä, että Skotlannissa ryhdytään ensi vuonna Suomen mallin mukaan antamaan perheille äitiyspakkauksia. Siellä sen nimi on ”baby box”, vauvalaatikko. (The Independent 15.10.2016).

Loistava idea, jota voidaan laajentaa moneen muuhunkin. Lanseeraan tässä siis kansalla pomoboksin, englanniksi ”BossBox”. Sellainen annettakoon jatkossa jokaiselle, joka ylennetään ensimmäistä kertaa esimiestehtäviin. Se sisältää kymmenen perustavanlaatuista johtamisen työvälinettä, joilla voidaan varmistaa, että esimies onnistuu perustehtävässään eli omien johdettaviensa onnistumisen varmistamisessa.

Tässä nämä pomoboxin huikeat johtamisvälineet ovat:

 1. Empatia: Kyky eläytyä toisen ihmisen tunteisiin. Aito toisista välittäminen. Sisältää myös ymmärryksen siitä, että onnellinen ja motivoitunut ihminen on jopa sata kertaa tuottavampi kuin onneton.
 2. Suvaitsevaisuus: Ymmärrys ihmisten erilaisuudesta ja sen tuomista vahvuuksista organisaatiolle. Jos kaikki olisivat samanlaisia, olisi kaikilla myös samat heikkoudet eikä kellään niitä erilaisia toisiaan täydentäviä vahvuuksia.
 3. Innoituskyky: Sellainen hänen sisältään kumpuava into, joka tarttuu myös muihin. Varsinkin vaikeimpina hetkinä tämä pomo kykenee kasvamaan johtajaksi, joka tuo kirkkautta harmauteen.
 4. Kuuntelutaito: Sen lisäksi, että hän käyttää paljon aikaa kuunteluun hän myös pohtii tarkasti kuulemaansa. Hän kartoittaa älykkäästi perimmäisiä syitä kuulemiinsa oireisiin.
 5. Arkiälliä: Hän on moniälykäs. Bisneksen ja toiminnan lisäksi hän ymmärtää ihmistä, niin itseään kuin muitakin vahvuuksine ja rajoitteineen sekä kehittymiskohteineen.
 6. Kehitysnälkäinen: Hän ymmärtää, että johtaja ei ole koskaan valmis. Aina pitää kehittyä paremmaksi johtajaksi juuri noille ihmisille, joiden onnistumisesta hän on vastuussa.
 7. Rohkeutta: Aina kaikki ei mene kuin ruotsinkielisellä saarella. Silloin pitää olla rohkeutta nostaa kissa pöydälle. Tämäkin toki ihmisiä kunnioittaen. Malttiaan tämä johtaja ei menetä koskaan, vaikka hänellä tunteet onkin.
 8. Nöyryyttä: Suurimpinakaan onnistumisen hetkenä tämä johtaja ei kuvittele olleensa kaiken menestymisen takana, vaan antaa kunnian sinne, minne se kuuluu: omille johdettavilleen.
 9. Kritiikki-imua: Tämä johtaja perää jatkuvasta palautetta toiminnastaan. Hän osoittaa olevansa aidosti kiitollinen negatiivisestakin palautteesta, koska hän ymmärtää sen ainoaksi mahdollisuudeksi todelliseen kehittymiseen. Itselleen kun jokainen on lopulta aika sokea.
 10. Hyvän itsetunnon: Hänellä on niin vahva, ettei hänen tarvitse alentaa muita itseään nostaakseen. Itse asiassa hän on huomannut, että nostaessaan muita hän nousee automaattisesti itsekin, koska hän on yksi joukosta.

Ensimmäisen kappaleen tätä ihmelaatikkoa lahjoitan presidenttiehdokas Donald J Trumpille. Toinen kappale menee Yhdysvaltain seuraavalle presidentille. Pahimmassa mahdollisessa skenaariossa Trump saa siis kaksi laatikkoa – mahtaako sekään riittää.

Mitä sinun pomoboksissasi olisi?

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtaminen, äitiyspakkaus, baby box, Trump

Time & material

Torstai 13.10.2016 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Time_and_material_720x405.jpg

Tietotekniikkapitoisen kehityshankkeen osapuolten näkökulmien yhteensovittamisessa on oma hommansa. Koska usein kysymys on asiakkaan tarpeisiin sovitetun valmisjärjestelmän käyttöönotosta, näkökulmat kiteytyvät kahteen: toimittajan näkökulmaan ja asiakkaan näkökulmaan.

Tietotekniikkatoimittaja tuntee tarjoamansa tuotteen paremmin kuin asiakas. Toimittajan tuotetuntemus voi olla erinomaista, hyvää, siedettävää tai huonoa mutta yleensä parempaa kuin asiakkaan. Asiakas puolestaan tuntee toimintansa ja tarpeensa paremmin kuin toimittaja. Toimittajalla voi olla tietoa alan parhaista käytännöistä ja ideoita toiminnan kehittämiseen, mutta siitä huolimatta asiakas on oman toimintansa paras tuntia, lähes poikkeuksetta.

Tästä syntyy sitten tilanne, jossa projektia tarjotaan time & material -periaatteella. Suomeksi: asiakas maksaa kaikki työt, jotka toimittajan tarjoaman järjestelmän käyttöönottamiseksi tarvitaan.

Toimittaja esittää toki hinnoitellun työmääräarvionsa kaupallisten ehtojen neuvotteluvaiheessa. Työmääräarvio on parhaassa tapauksessa toimittajan parhaaseen ammattitaitoon perustuva näkemys tarvittavista tehtävistä. Mutta toimittaja ei tunne kaikkia asiakkaaseen liittyviä olosuhteita eikä aina voi olla varma oman projektihenkilöstönsä suorituskyvystä erilaisissa olosuhteissa.

Pahimmassa tapauksessa toimittajan työmääräarvio on pelkkä heitto, alimittainen hihasta vedetty arvio, jonka avulla on tarkoitus saada jalka asiakkaan oven väliin ja päästä vuosiksi sisään. Kannattaa muistaa, että toimittajan näkökulmasta vain kaksi asiaa määrittää projektin onnistumisen: oma taloudellinen tulos ja asiakkaan tyytyväisyys. Kokemuksesta tiedän, että asiakas kertoo tyytymättömyytensä ensin omalle porukalle, sitten kolmannelle osapuolelle ja vasta viimeiseksi toimittajalle.

Joissakin olosuhteissa toimittajalta voi vaatia kiinteähintaisen tarjouksen. Jos toimittaja pystyy hallitsemaan olosuhteet riittävän hyvin, kiinteähintainen tarjous voi olla järkevä. Jos ei, kiinteähintainen tarjous perustuu silloin työmääräarvioon, joka on kerrottu isolla luvulla, esimerkiksi piillä tai geellä. Sillä toimittaja peittää projektiin liittyvät epävarmuustekijät.

Paha ongelma syntyy, jos asiakas pitää time & material -pohjaista tarjousta (rakentamisessa kutsuttaisiin laskutyöurakaksi) kiinteähintaisena tarjouksena. Työmäärät kun yleensä ylittyvät ja syitä on monia: projektin laajuuden kasvu, projektiryhmän tehottomuus, aikataulun venymisestä johtuva projektityön kasvu jne. Osa laajuuden kasvuta johtuu alkuperäisistä suunnitelmista unohtuneista asioista, osa tietoisista lisätöistä. Osa siitä, että toimittajalla ja tilaajalla on eri näkemys siitä, kuuluuko asia kiinteään hintaan vai ei.

Itse olen suosinut näistä ongelmista huolimatta time & material -pohjaisia projekteja. Pääsyy on se, että toimittajan on usein mahdotonta arvioida työmääriä luotettavasti ja silloin kiinteähintaisesta projektista tulee aina kallis. Hinnan maksaa aina asiakas. Projektin alkuun voidaan laittaa kiinteähintaisia vaiheita mutta sovitus- ja käyttöönottotyöt menevät yleensä time & material -pohjaisesti.

Toimittajan työmääräarvioita ei tarvitse hyväksyä sellaisenaan budjetin pohjaksi. Kannattaa miettiä oman organisaation projektin- ja muutosjohtamisosaamista, kokemuksia toimittajan työmääräarvioiden pitävyydestä sekä projektin kompleksisuutta. Ja sen jälkeen kertoa työmääräarviot jollakin luvulla, joka on suurempi kuin yksi. Kertoimen pitäisi olla suurempi kaukana oleville ja epämääräisille sekä pienempi lähellä oleville ja selkeille tehtäville.

Käytäntö on tuttu rakentamisesta. Kokeilepa saada 10 neliön lattia päällystetyksi 10 neliöllä parkettia. Ei onnistu. Hukkaa syntyy aina sekä tuotteen ominaisuuksista (mitat esimerkiksi - lähdetäänkö liikkeelle tai lopetetaanko vajaalla kaistalla vai molemmat) että työtä tekevän henkilön ominaisuuksista (kuinka paljon syntyy susipaloja) riippuen. Sama se on kehityshankkeissa. Hukkaa syntyy.

Tutustu CxO:n kehityshankkeen onnistuminen -sivustoon. Tulemme lähiaikoina tekemään tutkimuksen, joka liittyy kehityshankkeen valmistelun terveystarkastukseen. Jos haluat lähteä mukaan kyselyyn, ilmoittaudu oheisella lomakkeella.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtaminen, kehittäminen, kehityshanke, valmistelu, päätöksenteko

Maailmanluokan koulukiusaaja

Maanantai 10.10.2016 - Toni Hinkka

Hannibalin_naamio.jpg

Yhdysvaltain presidentinvaalien toinen televisioväittely oli kamalaa katsottavaa. Vielä masentavampaa on se, että on paljon ihmisiä, jotka ottavat mallia näistä menestyneistä ihmisistä. Monet saivat esimerkin siitä, että häikäilemättömyydellä, omatunnottomuudella ja valheilla voi saavuttaa valtaa ja mammonaa.

Usein julkkiksilta peräänkuulutetaan esimerkillistä käytöstä, koska heitä seurataan ja matkitaan. Vaikuttaa siltä, että maailman vaikutusvaltaisin henkilö on tällaisten vaatimusten yläpuolella.

Donald Trump on täysin häikäilemätön kiusaaja ilman omantunnon ja empatian tuomia rajoja ja rajoitteita. Ikävä kyllä Hillary Clintonkin vajosi vastahyökkäyksissään välillä samalle tasolle. Osin ymmärrettävää, vaan ei hyväksyttävää. Toisaalta toisenkin posken kääntäminen kiusaajalle olisi ollut huono taktiikka. Ehkä Trumpin hyökkäysten kommentointi yhdellä lauseella ja sen jälkeen nopealla asiaan siirtymisellä olisi voinut saavuttaa enemmän. Vaan aika paha on tuollaisessa painetilanteessa toimia täysin rationaalisesti.

Barac Obama on mielestäni todistanut, että tässä maailman huippuvirkojen huippuvirassa voi toimia myös arvokkuutensa ja empatiansa säilyttäen. Toki virheitä on hänkin tehnyt. Taitaa monella amerikkalaisellakin tulla Obamaa ikävä vielä monta kertaa tulevina vuosina.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Trump, Clinton, väittely, USA, vaalit, presidentti, kiusaaminen, narsismi

Ankkurointi kielletty!

Torstai 6.10.2016 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Ankkurointi_kielletty_720x405.jpg

Kun kehityshanketta esitellään johdolle ensimmäisen kerran on luonnollista, että esitys ei kaikilta osin ole täydellinen. Moni asia saattaa olla vielä kesken. Tähän liittyy riski, jonka toteutuminen johtaa pitkäaikaiseen organisaation sisäiseen kränään ja epäluottamukseen.

Moni on kokenut tilanteen, jossa on mennyt kertomaan jonkin luvun aikaisessa vaiheessa. Esimerkiksi kertonut, että projektin kustannus on vaikkapa miljoona euroa. Sen jälkeen projektin johto- tai ohjausryhmä on hyväksynyt projektin laajuuteen tai muihin asioihin liittyviä muutoksia vaikkapa puolen miljoonan edestä. Kun sitten aikanaan toteutuu vaikkapa kahden miljoonan kustannus, sitä ei verratakaan tuohon päätösten korjaamaan puoleentoista miljoonaan vaan alkuperäiseen miljoonaan - kaksinkertainen!

Miksi näin? Kysymyksessä on ankkurointi-ilmiö. Ensimmäiseen heitettyyn lukuun ankkuroidutaan kiinni. Ne, joita ilmiö kiinnostaa enemmän, löytävät aiheesta lisää Rolf Dobellin kirjasta Selkeän ajattelun taito, s. 135-137.

Jos laskelmat ovat kesken, älä suostu kertomaan mitään lukua. Näin estät ankkuroitumisen todennäköisesti aivan alimittaiseen lukuun.

Jos on aivan pakko, kerro aivan liian suuri luku. Se saattaa herättää pöyristyneitä spontaaneja kommentteja, jolloin voit lieventää sanomaa kertomalla, että ponnistelette kovasti projektin rajaamiseksi ja toteuttajien kilpailuttamiseksi, jotta kustannuksia saadaan lasketuksi.

Todennäköisesti ankkuroituminen jo tapahtui. Mutta jos on pakko ankkuroitua, tehdään se mieluummin suureen kuin pieneen lukuun. Kehityshankkeiden budjetit kun tapaavat ylittyä monista syistä. Palaan aiheeseen seuraavassa kirjoituksessani.

Tutustu CxO:n kehityshankkeen onnistuminen -sivustoon. Tulemme lähiaikoina tekemään tutkimuksen, joka liittyy kehityshankkeen valmistelun terveystarkastukseen. Jos haluat lähteä mukaan kyselyyn, ilmoittaudu oheisella lomakkeella.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtaminen, kehittäminen, kehityshanke, valmistelu, päätöksenteko

Linkki johtajan ambitioihin

Tiistai 4.10.2016 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Strategia_720x405.jpg

Jokaisen kehityshankkeen pitää toteuttaa strategiaa. Näin sanotaan usein ja tarkoituksella. Mutta jokainen kehityshanke ei kuitenkaan toteuta strategiaa. Miksi?

Helppo vastaus on, että jos organisaatiolla ei ole strategiaa, ei mikään hanke voi olla olemattoman strategian mukainen.

Strategia voi olla mutta se on kassakaapissa - täysin jalkauttamatta. Tällaiseen strategiaan sopivia projekteja on vaikea kehittää, jos kellään ei ole selkeää käsitystä, mikä strategia on.

Strategia voi olla myös niin ympäripyöreä, että siihen saa kiinnitettyä lähes minkä tahansa mieleen tulevan kehityshankkeen.

Strategia voi olla kirkas mutta aika on ajanut sen ohi. Strategiaa ei silloin ole välttämättä päivitetty, jolloin sen ohi on alettu tehdä kaikenlaista. Silloin on epäselvää, miltä osin vanha strategia on voimassa ja miltä osin ei.

On myös havaittu, että organisaatioissa, joissa strategian asema ei ole vahva, yrityksistä toisiin työpaikkaa vaihtavat ns. ammattijohtajat käynnistävät hankkeita, joilla ei ole mitään tekemistä nyt alla olevan firman tarpeisiin. Tehdään samoja juttuja, joita tehtiin ammattijohtajan edellisellä työnantajalla tai joita tehdään juuri nyt kaverin firmassa. Tai tehdään semmoista, joka muuten vain johtajaa sattuu kiinnostamaan tai johon hänen osaamisensa riittää.

Strategia ei ole itseisarvo. Se on väline resurssien - rahan, ihmistyön, aivokapasiteetin - kohdistamiseen organisaation tulevaisuuden kannalta olennaisiin asioihin. Parhaiten se toimii kirkastettuna ja jalkautettuna. Kehityshankkeet ovat olennainen osa strategian jalkauttamista. Kun resursseista on kehittämisessä lähes poikkeuksetta pula, tarkistamme kehityshankkeen valmisteluvaiheen terveystarkastuksessa aina hankkeen strategialinkin. Jos havaitsemme linkin johtavan johtajan ambitioihin eikä organisaation strategiaan, nostamme havaintomme esiin.

Strategian puuttuminen johtaa aina resurssien tuhlaamiseen ja sitä kautta mahdollisuuksien menettämiseen. Mutta se voi johtaa pahempaankin.

Tutustu CxO:n kehityshankkeen onnistuminen -sivustoon. Tulemme lähiaikoina tekemään tutkimuksen, joka liittyy kehityshankkeen valmistelun terveystarkastukseen. Jos haluat lähteä mukaan kyselyyn, ilmoittaudu oheisella lomakkeella.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtaminen, kehittäminen, kehityshanke, valmistelu, päätöksenteko

Rimakauhua odotellessa

Torstai 29.9.2016 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Rimakauhuako_720x405.jpg

Joskus jaksan seurata urheilukilpailuja televisiosta. Seiväshyppyä ja miksei korkeushyppyäkin seuratessa on hauska nähdä, kenelle milloinkin iskee rimakauhu.

Seiväshypyssähän edetään aloituskorkeudesta tietyllä ohjelmalla eteenpäin niin, että rima nousee alussa 10 senttiä, sitten viisi ja lopulta vielä vähemmän. Jokaisen korkeuden pitää ylittää, ellei jätä väliin. Niin kisa etenee kunkin hyppääjän osalta siten, että ensin hypätään korkeuksia, jotka yleensä menevät yli, kunnes tullaan henkilökohtaiseen ennätystulokseen, joka on kerran tai pari ylitetty.

Joillekin rimakauhu iskee jo tässä vaiheessa. Hyppääjä kokee tavoitteen liian suureksi suhteessa sen hetkisiin rahkeisiin. Jotkut taas saavat flow-tilan päälle ja hyppäävät ensin ennätyksensä yli, sitten tekevät uuden ennätyksen pariin kertaan ja lopuksi tekevät uuden kisa- tai maailmanennätyksen.

Vaan miten regoisi kuka tahansa seiväshyppääjä, jolla aloituskorkeuden jälkeen - tai vaikka suoraan aloituskorkeudeksi! - asetettaisiin rima korkeudelle 6,5 metriä? Miesten ennätyshän taitaa olla 616 cm ja naisilla 506 cm.

Lähtisikö yrittämään? Olisiko yritys ponneton limbo? Vai yrittäisikö tosissaan?

Eräässä Talo 90 -järjestelmän (nykyään Talo 2000) käsikirjoituksessa (ei tullut lopulliseen teokseen) oli mielestäni osuva lausahdus:

Liian löysät tavoitteet eivät kannusta yrittämään,

liian kireät luovat mahdottomuudentunteen.

Niinpä. Liian löysiin tavoitteisiin emme valmistaudu tosissaan, joskin ylimielisyyskin voi johtaa siihen, että rima putoaa tältäkin korkeudelta. Mutta kannattaako mahdotonta lähteä edes yrittämään?

Sama koskee kehityshankkeita. Jos tavoitteet - ominaisuudet, kustannukset, aika - ovat liian kireät, epäonnistuminen näyttää helposti niin todennäköiseltä, että yritetään vain muodon vuoksi. Silloin ei synny tulosta. Samaan lopputulokseen päädytään, jos tavoitteet ja resurssit eivät ole balanssissa. Puku pitäisi ommella mutta värkkiä löytyy vain nenäliinaan.

Kehityshankkeen valmisteluvaiheen tekemisiin kuuluu Business Casen tai ainakin sen kustannuspuolen laadinta. Usein tästä kehityshankkeen kustannusarviosta jää ammattitaidon tai kokemuksen puutteen vuoksi kustannuseriä pois tai kustannuserät ovat alimitoitettuja. Joskus niitä jätetään tahallaan pois, jolloin kysymys on jo epärehellisyydestä. Kollektiivinen epärehellisyys saattaa kasvaa jopa kulttuuriksi, kuten seuraava minulle kerrottu tarina kertoo:

Kysyivät, laittaisinko Venäjälle rakennettavan tehtaan IT:n kuntoon.

Kysyin, paljonko siihen on varattu rahaa.

"Ei yhtään, sillä muuten budjetti ei olisi mennyt läpi!"

Eli joskus aloittamaan pitää päästä vaikka epärehellisin keinoin. Nämä tapaukset ovat kuitenkin luku sinänsä, sillä huomioon otettavia asioita on aika paljon ja rehellinenkin voi tehdä virheitä. Yleensä kustannusarvio on ali- eikä ylimitoitettu.

Jos kustannusarvion alimittaisuus selviää alkumetreillä, se saattaa synnyttää projektiryhmässä mahdottomuuden tunteen, joka vie jalat alta koko yritykseltä. Siksi tasapainoinen budjetti ja järkevä Business Case ovat onnistuvan projektin kulmakiviä.

Jos nämä asiat askarruttavat, apu voi löytyä kirjoistamme Miksi tietojärjestelmäprojekti epäonnistuu? tai Onnistunut tietojärjestelmäprojekti. Tutustu myös kehityshankkeen valmistelun palveluihimme.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtaminen, tavoite, yrittäminen, mahdottomuuden tunne

Karismat puntarissa: Trump vastaan Clinton

Tiistai 27.9.2016 - Toni Hinkka, karismatutkija ja -mentori

Trum_vs_Clinton.png

Keskiverto koulukiusaaja ja presidentti väittelyssä.

Yhdysvaltain presidentinvaalien väittely viime yöltä oli samanaikaisesti loistavaa TV-viihdettä ja kauhistuttavaa kuultavaa.

Koska olen karismankehittäjä ammatiltani, erittelen väittelyä karisman kannalta. Käytän pohjana käyttämäämme kahdeksaa karismaluokkaa.

 1. Läsnäolo. Molempien huomio oli juontajassa, kilpakumppanissa, studioyleisössä ja kamerassa varsin luontevasti. Clinton tosin veti pidemmän korren selkeästi rauhallisemmalla otteellaan. Trump menetti uskottavuutensa silmiensä pyörittämisellä. Läsnäolon yksi peruspilari on positiivisuus. Siinä Clinton loisti kun taas Trumpista en positiivisuutta löytänyt lainkaan.
 2. Innoitus, siis tarttuva into. Tämä pohjautuu ihmisen arvoihin, niihin sitoutumisessa ja niiden välittämisessä. Trumpia en pysty arvioimaan, koska en löytänyt mitään johdonmukaisuutta. Tai no, arvo se itserakkauskin kait on. Clinton taas vaikutti näiden suhteen olevan täysin yhdenmukainen.
 3. Viestintä. Clinton puhui selkeästi, ymmärrettävästi ja kiteytti hienosti viestinsä. Kehonkieli oli rauhallinen ja tuki sanomaa. Trump taas poukkoili kesken lauseiden ajatuksesta toiseen. Sanat ymmärsin vaan en sanomaa. Hauskana yksityiskohtana oli käsien tolkuton huitominen. Seurasin pitkään, pysyykö mikrofoni pystyssä ja melkein hän sen pudottikin väittelyn loppupuoliskolla. Kehonkielellä oli harvoissa kohdissa yhtymäkohtaan sanojen kanssa.
 4. Olemus. Puvut ja niiden värit olivat varmaan mietitty kummallakin taholla. Ryhdikkäitä olivat molemmat. Tärkeä osa olemuksesta on käytös. No, kuten ingressissä sanoin: koulukiusaaja Trump vastaan presidentti Clinton.
 5. Itsetunto. Itseluottamus on varmaan molemmilla kovalla tasolla, oli se sitten totuudenmukainen tai valheellinen. Vastaanottavuus on kysy vastaanottaa kritiikkiä. Clinton vastaanotti se rauhallisesti, Trump öykkärimäisesti.
 6. Tunneäly. Itsetuntemus eli totuudenmukainen omakuva. Clintonista vaikea sanoa, mutta Trump vaikuttaa selkeästi häiriöiseltä. Sosiaalisessa ymmärryksessä ja taidoissa Clinton lienee maailmanluokkaa. Trump, no, keskivertoa koulukiusaajatasoa.
 7. Rohkeus. Tuolla tasolla kumpikin ovat varmaan rohkeita: omaleimaisia, riskinottokykyisiä ja vallitsevia totuuksia kyseenalaistavia. Tässä voisin jopa antaa pisteen Trumpille, ellei hänen rohkeutensa olisi niin uhkarohkeaa ylilyöntiä koko maailman turvallisuuden suhteen.
 8. Aitous. Tietyllä tavalla Trump on varmaan aidompi. Eihän hän kykene mitenkään hillitsemään holtittomuuttaan. Aitouden peruspilareita ovat kuitenkin rehellisyys, avoimuus ja luotettavuus. Niistä ei Trumpissa ole häivääkään. Patologinen valehtelija.

Yhteenvetona sanoisin Clinton 7,5,Trump 0,5. Jokainen meistä arvioi karismaa omien arvojensa lähtökohdista. Niin minäkin. En tiedä jaanko Clintonin arvoja, mutta sen tiedän, että en jaa Trumpin arvoja. Yksi eniten halveksimiani ihmisryhmiä ovat koulu-, työpaikka- ja yhdistyskiusaajat, jotka pahimmillaan ovat omatunto-, empatia-, totuudenpuhumistajoitteisia narsistisia psykopaatteja. Olen kauhuissani ajatuksesta, että sellainen johtaisi yhtä maailman vahvimmista armeijoista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Trump, Clinton, väittely, USA, vaalit, presidentti, karisma

Jyrkkä pudotus

Torstai 22.9.2016 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Yksin_720x405.jpg

Jäin pois kahden yhdistyksen hallituksesta viime keväänä. Toisen kohdalla syynä oli sääntöihin kirjattujen määrävuosien täyttyminen. Toisen kohdalla kyse oli lupauksistani ja arvoistani. Olin luvannut olla kyläyhdistyksen hallituksessa niin kauan, kun poikani käy kylän koulua. Ylitin tämän 2-3 vuodella.

Lisäksi "puun takaa" tullut TIVIA:n hallituspaikka pakotti vähentämään osallistumista muiden yhdistysten toimintaan.

Olen päivitellyt parin muun hallituspaikasta luopuneen kanssa tilannetta. Sitä, kuinka jyrkkä pudotus tulee, kun jää pois yhdistyksen hallituksesta. Ensin on kädet täynnä töitä, sen jälkeen ei mitään. Putoat pois myös tiedotuksesta. Et tiedä enää, missä mennään tai mennäänkö missään edes.

Tulee sellainen olo, että kohdellaan kuin jotain luopiota.

Viime viikon perjantaina olimme kuitenkin - minä ja eräs toinen hallituksesta pois jäänyt - ottamassa vastaan Ilmailumuseoyhdistyksen Hawk-elämyskeskuksen sisältämää merikonttia Johannisbergin riihellä Ruotsinkylän kyläyhdistyksen järjestämää kyläpäivää varten.

Ja seuraavana eli varsinaisena kylätapahtumapäivänä ensimmäisenä ja liki viimeisenä paikalla.

Kirjoittaessani Yhdistysjohtamisen opas -kirjaa haastattelin lukuisan joukon yhdistysaktiiveja. Molemmat asiat - sekä hallituksen vaihtuvuus että osallistumisen monimuotoisuus - pomppasivat haastatteluissa esiin.

En ihmettele yhtään ihmisiä, jotka eivät halua yhdistyksen hallitukseen, jos hallituksen jäsenet muodostavat yhdistyksen ainoan resurssipoolin. Työtä tulee helposti aivan liikaa! Yhdistys, joka osaa osallistaa jäsenensä yhdistyksen toimintaan kullekin jäsenelle sopivalla tavalla, menestyy todennäköisimmin kuin yhdistys, joka keskittyy vain hallituksen tekemisiin ja tiedotus pysyy hallituksen sisällä.

Oma lukunsa on yhdistykset, joissa vastuuhenkilöt vaihtuvat vuosittain. Varsinkin ulkopuolisten on vaikea pysyä kärryillä, kuka mitäkin asiaa hoitaa ja milläkin tyylillä, kun ovi käy koko ajan. Parin vuoden pestit ja porrastettuina siten, ettei koko hallitus vaihdu kerralla, voisivat olla toimivampia.

Kolmas porukka on sellainen, joka juuttuu hallitukseen vuosikausiksi antamatta tilaa uusille kasvoille. Näitäkin on, vaikka itse olen kokenut enimmäkseen tilanteita, joissa on vaikeaa saada hallitus kasaan.

Näitä pohdimme Yhdistysjohtamisen oppaassa, jonka julkistamme lauantaina 24.9.2016 klo 11 Kokoushotelli Gustavelundissa. Ilmoittautumislinkki löytyy Ketterät Kirjat Oy:n ja CxO Professional Oy:n etusivuilta. Tervetuloa! Kirjaa voi ostaa jo CxO Shopista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yhdistys, johtaminen, hallitus, osallistuminen

Karismaattinen Twitter-ihmiskoe

Keskiviikko 21.9.2016 - Toni Hinkka, johtamisaktivisti

Koulutin eilen karismaa huikealle joukolle jo valmiiksi karismaattisia ihmisiä. Kuten usein käy, opettaja oppii paljon, ellei jopa eniten.

Puhuimme pitkään kiteytyksestä. Siitä miten sanotaan asiat niin selkeästi kuin mahdollista käyttämättä ainuttakaan turhaa sanaa ja sivupoluille eksymättä. Tehdään vastaanottajan elämä ymmärtämisen suhteen mahdollisimman helpoksi.

Kerroin itselläni toimivasta menetelmästä kirjoittaa tärkeimpinä pitämiäni ajatuksia blogeiksi, kolumneiksi ja jopa kirjoiksi asti. Näin pystyn syväohjelmoimaan aivoihini syväkiteytettyjä ilmaisuja, joita on helppo toistaa improvisaatiota vaativissa tilanteissa.

Yksi oppilaistani ehdotti Twitterin käyttöä ajatusten kirkastamiseen. 140 merkkiä pakottaa oikeasti tiivistämään. Ah, niin totta! Nyt sain vihdoin motivaation tutustua Twitteriin paremmin. Pitääpä kokeilla.

Palaan asiaan kuukauden kuluttua. Vastaan silloin näihin itse itselleni asettamiin kysymyksiin:

 1. Kestikö innostukseni ideaan yhtä twiittiä pidemmälle?
 2. Toimiiko tämä minulle samalla tavalla kuin aikaisemmat kirjoittamismetodini?
 3. Sainko kiteytettyä yhtään edes omasta mielestäni kuolematonta ajatusta?
 4. Miten Twitter-yleisöni reagoi vai reagoiko mitenkään?

Pysy kanavalla. Laitoin omaan kalenteriini 25.10. muistuksen tämän Twitter-ihmiskokeen raportoinnille.

Ps. Ai, mikä karismakoulutus? No, tällainen Karisma Master Class.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: twitter, karisma, kiteytys, johtaminen, leadership

Johtajako olet?

Torstai 15.9.2016 - Reino Myllymäki

Paa_pensaaseen_720x405.jpg

On kivaa olla johtaja, kun menee hyvin. Johtaja saa hyvää palkkaa, johtaminen motivoi vallanvetoamia sekä johtaja-titteli ja muut edut statuksesta kiinnostuneita. Kyllä kelpaa!

Moni osaakin olla johtajana ihan OK, kun menee hyvin. Mutta jos yhteisöllä menee huonosti, tilanne on toinen.

Huonosti toimivan yhteisön johtajan on ymmärrettävä, että johtamisessa on kaksi puolta: toisella puolella edut, joita tämän kirjoituksen alussa luettelin, ja toisella puolella rankat päätökset ja toimenpiteet, joilla yhteisö saadaan taas hyvin toimivien joukkoon. Jos sinulle on kelvannut lantin toinen puoli, myös toisen puolen velvoitteet on hyväksyttävä. Aina johtaminen ei ole kivaa.

Työpaikkakiusaaminen on vakava ongelma. Yhteisötasolla sen seurauksena työilmapiiri huononee ja tuottavuus alenee. Ihmiset, joilla on markkina-arvoa, hakeutuvat töihin muihin yhteisöihin. Ne, jotka eivät lähde, voivat huonosti, mikä näkyy sairauspoissaoloina ja alentuneena tehokkuutena, esimerkiksi. Kaikki inhimillisiä tragedioita mutta myös rahanarvoisia asioita.

Armeijassa saatettiin joskus ajatella, että "komppania hoitaa komppanian ongelmat", eli esimiestä ei pidä vaivata miehistön välisistä ongelmista. Se oli väärää johtamista jo silloin, eikä sovi missään tapauksessa nykypäivään.

Nimittäin, johtajalla on velvollisuus puuttua työpaikkakiusaamiseen heti. Heti, kun hän sellaista havaitsee tai heti, kun siitä hänelle kerrotaan. Tietämättömyys on kelvoton tekosyy ja puuttumattomuus voidaan punnita oikeudessa yhtä rangaistavaksi asiaksi kuin teko itse.

Ei ole kivaa lähteä selvittämään työpaikkakiusaamista eikä syitä yhteisön tai sen osan huonoon työilmapiiriin. Vaan vielä ikävämpää voi olla seurauksena, jos työntää päänsä pensaaseen ja jättää selvittämättä.

Johtaja itse voi olla selvittäjänä tehoton; voi olla, että hänellä ei ole riittävästi aikaa irrotettavana, hänelle ei kerrota asian kaikkia puolia tai hänen kykynsä johtaa organisaatiota häiriintyy, jos hän sekaantuu tapaukseen liian syvälle. Siispä kannattaa hankkia ulkopuolinen ja samalla puolueeton selvittäjä. Mieluummin, heti kun ongelma on noussut esiin.

Todelliset johtajat kantavat johtajan vastuun myös silloin, kun yhteisöllä menee huonosti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtaminen, työhyvinvointi, kiusaaminen

Yhdistysaktiivisuuden osallistumisesteet

Tiistai 13.9.2016 - Toni Hinkka, yhdistysjohtamisaktivisti

Yhdistysaktiivisuusesteet.png

Kirjoitin viikko sitten yhdistysten erilaisista jäsenistä otsikolla ”Yhdeksän hyvää ja pahaa yhdistystyyppiä” (lue tästä). Ajatuksena oli valottaa lähtökohtia yhdistyksiä iäti vaivaavista tekijäresurssipulasta.

Oli siis tärkeää ymmärtää, että yhdistyksessä ollaan tai ollaan olematta monista eri lähtökohdista. Nyt pyrin purkamaan osiin esteitä osallistumiselle ja esteidenraivauskeinoja.

Täältä pesee:

 1. Tuppaantumattomuus – On paljon ihmisiä, jotka eivät tuppaa itseään tuputtamaan, jos ei pyydetä. Saattaa olla jopa hyvin supisuomalainen ominaisuus. Ruvetaan siis pyytämään monikielisesti ja monimediallisesti.
 2. Pyytämättömyys – On ehkä vielä isompi joukko suomalaisia, jotka eivät kehtaa pyytää. Sehän on kuin myymistä ja sitä jos mitä suomalainen karsastaa kotona ja maailmalla. Ihme, että suomalaiset eivät ole kuolleet sukupuuttoon, kun ei kehdata edes saatille pyytää. Paitsi rohkaisuryyppyputken jälkeen, mutta siitä on harvoin apua (vapaahehtois)työtehtävissä. Ruvetaan siis myymään pyytämään ihan rohkeasti. Tuskinpa siitä turpaan tulee. Muutamien rukkasten jälkeen saattaa jopa flaksi ruveta käymään.
 3. Tietämättömyys – On vain pieni joukko ihmisiä, jotka tietävät mitä kaikkea yhdistyksessä tehdään ja voisi tehdä. Moni tekisi mielellään, kun tietäisi sopivaa tekemistä olevan. Kerrotaan ja listataan siis pieniä ja vähän isompiakin tehtäviä, joihin ilomielin tekijöitä otetaan. Toki on ihmisiä, jotka vasiten haluavat pantata tietoa omaan asemaansa varjellakseen. Paradoksaalisesti tämä usein vaarantaa sen aseman lopulta kokonaan.
 4. Piilo-osaaminen – Tietämättömyys toimii toisinkin päin. Ei edes tiedetä mitä kaikkea piilevää osaamista jäsenistössä on. Siellähän voi olla vaikkapa myynnin, markkinoinnin tai viestinnän huippuammattilaisia, jotka voisi pienellä imartelulla saada mukaan. Toki on aina ihmisiä, yhdistyksissäkin, jotka eivät siedä itseään parempia osaajia lähellään. Samallahan omat osaamisvajeet voivat korostua. Tälle on synonyymikin: heikko itsetunto.
 5. Puhkikaluaminen – Kun tekijöitä on vaikea saada, revitään niistä poloisista, jotka lupautuvat mukaan, kaikki irti. Jäljelle jää vain puhkikaluttu loppuun palanut raato. Annetaan siis mahdollisuus osallistua sillä määrällä, mitä kullakin on kulloinkin annettavanaan.
 6. Kutsu kaaokseen – Monesti ihmisiä maanitellaan tehtäviin ja kun hän sinne sitten muilta kiireiltään saapuu, ei tekemistä olekaan tai se on äärimmäisen tehotonta. Tehottomuus on toki joskus kivaakin vastapainoa suorituskeskeiselle elämälle, mutta kiireen keskellä usein vain keljuttaa. Enpä osallistu toiste.
 7. Tasa-arvottomuus – Liian usein jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin muut. Työelämässä johtajilla on monia etuisuuksia, joita on vaikeaa modernissa maailmassa enää hyväksyä (oma kerros, kulmahuoneet, kabinetit, parkkipaikat, ökyautot jne.). Vielä vähemmän hyväksyttävää elitismi on yhdistyksessä.
 8. Tapaehdottomuus – On ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että heidän tapansa toimia on parempi kuin muiden tavat. Arvotyranneiksikin heitä voidaan kutsua. Mitä idiootimpi sitä ehdottomampi. Työelämässä näitä kutsutaan monesti mikromanagereiksi. En nyt muista viittasiko tuo mikro tarkastelutarkkuuteen vaiko aivojen kapasiteettiin – ehkä molempiin.
 9. Viestintämokat – Ensin pyydellään, mutta sitten ei tarjota tietoa: miten, missä ja milloin. Enpä ole vielä koskaan kuullut liian hyvästä viestinnästä. Hyvä ennakoiva viestintä taas vie jopa vähemmän aikaa kuin huono tulipaloja sammuttava viestintä. Toki se vaatii toiseensamaistumiskykyä ja vähän osaamistakin.
 10. Ankeuttajat – vähänkin isommassa joukossa on aina ihmisiä, jotka tahattomasti tai tahallaan kylvävät mielipahaa ympäristöönsä. Vapaaehtoiset kun ovat lähes täysin lainsuojattomia ja siten otollista maaperää sadistinarsistikiusaajille.

Siitä vain esteidenpurkamistalkoisiin ja yhdistys täyteen kukoistukseensa.

Kirjoittaja on viimeistelemässä Yhdistysjohtamisen opas -kirjaa, joka julkistetaan lauantaina 24.9.2016.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yhdistys, esteet, sillat

On/Off

Torstai 8.9.2016 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Tyouupumus_720x405.jpg

Yhdistyksissä työkuorma keskittyy. Yhdistysten hallitukset kantavat usein työkuormasta leijonan osan. Hallituksesta niille, jotka osaavat ja saavat aikaan, kasaantuu työtä sietokyvyn rajoille saakka. Näin varsinkin, jos heillä on vaikeuksia sanoa ei.

Työkuorman alla sinnittelevän pinna katkeaa jonain päivänä ja hän kertoo, ettei ole käytettävissä enää, kun seuraavan kerran hallitusta kootaan. Sama voi toki käydä linjaerimielisyyksien takia tai protestina kelvottomalle puheenjohtajalle, joka valitaan tehtävään vuodesta toiseen.

Yhdistyksen hallituksesta poisjäänti on kuin pieni kuolema. Hetki sitten olit nääntyä työkuorman alle ja nyt et tiedä edes mitä yhdistyksessä tapahtuu. Onko yhdistystyö on/off-toimintaa. Jokotai.

Yhdistyksen kannattaisikin miettiä laaja-alaisesti jäsenten osallistumisen keinoja. Kaikki eivät ole valmiita pitkäaikaiseen sitoutumiseen, jolloin heille voi tarjota pop-up-tehtäviä. Ja vaikka työmyyrä päättikin pelastautua uhkaavalta työuupumukselta jättäytymällä pois hallituksesta, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö hän jotain yhdistyksen eteen haluaisi tehdä.

Ei kaikille kaikkea, vaan jokaiselle jotakin.

Kirjoittaja on juuri viimeistellyt Yhdistysjohtamisen opas -kirjaa, joka julkistetaan lauantaina 24.9.2016.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yhdistys, johtaminen, motivaatio

No se oli nyt vain sellainen heitto!

Torstai 1.9.2016 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Epaily_720x405.jpg

Palkkatyössä käymisen primääri tavoite on niin ilmiselvä, että keskustelu ihmisen motiiveista ei ole ihan jokapäiväistä. Toki sen lisäksi, että saamme työstämme palkkaa, meitä työssä motivoi muutkin asiat, kuten vaikkapa itsensä toteuttaminen. Lisäksi on aina niitä vallanvetoamia ja statushakuisia - kuten johtamisaktivisti Toni Hinkka viime tiistaina kirjoitti - joita rahapalkan ohella motivoi valta sinänsä, asema ja etuudet.

Yhdistyksissä ihmisten motivaatiotekijöitä epäillään huomattavasti useammin. Kun vapaaehtoistyössä ei ole juurikaan palkkaa eikä luontaisetuuksia, on helppo kiinnittää huomio muihin mahdollisiin motivaatiotekijöitä. Ja aina löytyy niitä, joilla on kyky ja halu kyseenalaistaa yhdistysaktiivien perimmäiset tavoitteet.

Kyseenalaistajan kannattaa kuitenkin muistaa, että yhdistyksen edustaman ideologian motivoima ja hyväksyntää kaipaava yhdistysaktiivien osajoukko kokee helposti verisenä loukkauksena, jos heidän tarkoitusperiään epäillään. Siinä käy helposti niin, että hanskat putoavat ja toiminta katkeaa. Ei auta, että kyseenalaistaja sanoo: "No se oli nyt vain sellainen heitto!" Sanat on sanottu, eikä niitä saa takaisin ja vahinko on tapahtunut.

Saman kyseenalaistajan kannattaa muistaa myös, että virheellisen tiedon levittäminen loukkaavassa merkityksessä on kriminalisoitu Suomen laissa. Roskalehdet joutuvat kamppailemaan asian kanssa jatkuvasti.

Toisaalta niinkin yksinkertainen lause kuin "Te ette pidä minua minään!" sisältää ainekset kunnianloukkaukseen. Jos väitteen esittäjä käyttää sanomaansa loukkaavassa merkityksessä, on mahdollista joutua leivättömän pöydän ääreen, jossa väitteen esittäjän mahdollisuudet todistaa toisten ihmisten ajatukset joksikin ovat rajalliset. Vaarattomampaa on puhua omista tuntemuksistaan, vaikkapa: "Minusta tuntuu siltä, että te ette arvosta minua ollenkaan!"

Toisen ihmisen vaikuttimien epäily on ikäänkuin peili: se kertoo enemmän epäilijästä kuin epäillystä, sillä meillä on taipumus kuvitella muiden ihmisten vaikuttimet omiemme kaltaisiksi. Siispä se, joka epäilee toista oman edun tavoittelusta, motivoituu pikemminkin realismin kuin ideologian pohjalta ja on itse todennäköisesti itsekäs ja omaa etua ajava.

Epäilyn sijasta kannattaa kysellä. Motiiveista voi myös keskustella - ei niissä pitäisi olla mitään hävettävää! Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jokaiselle suomalaiselle pitäisi laatia Reiss Motivation Profile ja profiilit pitäisi laittaa jokaisen saataville. Olisimme sen jälkeen paljon onnellisempia ja tuottavampia.

Kirjoittaja on viimeistelemässä Yhdistysjohtamisen opas -kirjaa, joka julkistetaan lauantaina 24.9.2016.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtaminen, yhdistys, ideologia, hyväksyntä, valta, status, narsisti

Yhdeksän hyvää ja pahaa yhdistystyyppiä

Tiistai 30.8.2016 - Toni Hinkka, johtamisaktivisti

Yhdeksan_yhdistystyyppia.png

Yhdistyksissä harvoin on runsaudenpulaa vapaaehtoisista. Moni yhdistysjohtaja tuskailee miettiessään keinoja hankkia jäseniä ja motivoida jäsenistöä toimintaan. Tästä aiheesta minutkin on kutsuttu loppuviikosta puhumaan yhteen urheiluseuraan. Vaikea kysymys, jota pitää miettiä monesta suunnasta.

Sen tietää miettimättäkin, että ei ole olemassa yhtä viisastenkivikikkaa, joka toimisi aina kaikkialla kaikille. Meitä ihmisiä ja vaikuttimiamme kun on niin laaja kirjo. Yhdistysten kirjo on melkein yhtä lavea.

Ehkä asia hahmottuu tyypittämällä ensin osallistujia. Kas näin:

 • Harrastajat – tykkäävät tehdä sitä, mitä yhdistys sitten sattuukin tekemään. Parhaassa tapauksessa tekevät sellaistakin, mistä eivät tykkää ja pahimmillaan tekevät vain sitä mistä tykkäävät. Oma alaluokkansa ovat he, jotka on pakotettu harrastamaan vanhempien tai puolison toimesta.
 • Maksukuskit – he ovat usein vanhempia, jotka maksavat harrastamisen ja kyyditsevät pilttiään edes takaisin. Parhaimmillaan he käyttävät odotteluajan avustaen ja kannustaen. Monesti on ihan ok, että he ovat vain poissa jaloista. Pahimmillaan he taas vaativat erityiskohtelua ja pyrkivät tekemään muiden elämästä vähintään yhtä kurjaa kuin omastaan. Oma alaluokkansa ovat besserwisserit, jotka ovat periaatteessa aina kaikesta eri mieltä.  
 • Fanaatikot – heille yhdistyksen missio on uskonto. Parhaimmillaan se kohdistuu järkevään tekemiseen ja ahkeruuteen. Pahimmillaan he kokevat, että kaikki kansat pitää käännyttää. Oma alaluokkansa ovat terroristit, joille kaikki muut ovat vääräuskoisia, jotka pitää tuhota.
 • Kaverikaipuiset – heille tärkeintä ovat yhdistyksen muut ihmiset ja sosiaalinen yhdessäolo. Parhaassa tapauksessa nämä ovat avuliaita tehden lähes mitä tahansa mikä ilahduttaa muita. Pahimmillaan he ovat aikavarkaita, jotka estävät muita toteuttamasta itseään. Oma alaluokkansa ovat täystakertujat, joille ei riitä yhdessäolo kerhotiloissa vaan he seuraavat sinua kaikkialle.
 • Vallanvetoamat – nämä ihmiset haluavat tehdä päätöksiä. Parhaassa tapauksessa heillä on kykyä rationaaliseen ja strategiseen ajatteluun sekä sydän yhdistyksen ja muiden ihmisten auttamiseen. Liian usein valtaan hakeutuu myös ihmisiä, joilla kyvyttömyys vallankäyttöön on huomattu työelämässä, muttei vielä yhdistyksessä. Oman alaluokkansa muodostavat kiusaajapsykopaattinarsistit, jotka onnistuvat luomaan yhdistyksestä oman henkilökohtaisen perverssin henkisen kidutuskammionsa.
 • Statusponnistelijat – he hakevat ansioluetteloonsa luottamustehtäviä, jotka mahdollistavat etenemisen vaikkapa politiikassa. Parhaimmillaan he ovat mieltäneet, että paras ponnahduslauta mihin tahansa tehtävään on tehdä nykyinen tehtävä mahdollisimman hyvin ja muita ihmisiä kunnioittaen. Pahimmillaan ainoa mitä he tekevät on se oman CV:n kirjoittaminen. Oma alaluokkansa ovat he, jotka kuvittelevat oman arvonsa nousevan, kun painaa kaikkia muita alaspäin.
 • Vaihteluvirkistäytyjät – he halajavat muuta ajateltavaa kuin se, minkä ajattelusta heille maksetaan. Parhaimmillaan he ovat ahkeria pyrkiessään välttelemään aikaa ajatella. Pahimmillaan he ovat niin hajamielisiä ja stressaantuneita, että ovat vaaraksi ympäristölleen.
 • Osaamisylpeät – edellisen vastakohtina he haluavat tehdä sitä, minkä tietävät osaavansa hyvin tai jopa erinomaisesti muihin verrattuna. Parhaimmillaan he tuovat huippuammattilaisosaamisen ilmaiseksi yhdistyksen hyödynnettäväksi. Pahimmillaan he taas pyrkivät tekemään itsestään korvaamattomia ja halveksivat muiden osaamattomuutta.
 • Paremmanpuutteelliset – he osallistuvat, kun eivät ole parempaakaan tekemistä keksineet. Tekevät ja osallistuvat kun siltä tuntuu. Parhaimmillaan tuntuu hyvinkin kivalta touhuta ja pahimmillaan ei voisi vähempää kiinnostaa. Ovat ehkä ajautuneet toimintaan mukaan jo kauan sitten ja osallistumisesta on tullut toinen luonto.

Moni on varmaan jonkin sortin yhdistelmä. Tunnistitko itsesi tai kaverisi?

Kirjoittaja on viimeistelemässä Yhdistysjohtamisen opas -kirjaa, joka julkistetaan lauantaina 24.9.2016.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yhdistys, tyypit

Pysyykö myynti maailman muutoksen perässä?

Torstai 25.8.2016 - Toni Hinkka, johtamisaktivisti

Man_changing_the_world.jpg

Lähes 20 vuotta sitten ajatus myymisestä oli minulle kammotuksen kauhistus. Vaan kun tuli päivä, jolloin liikevaihto ei kattanut kuluja ja myyntikokeneet kollegat lamaantuivat, oli pakko opetella.

Ovi kiinni ja puhelin tuskasta hikoilevaan käteen. Ensimmäiset sata soittoa, joista muutama kymmenen tavoitti vastaanottajan. Tavoitteena vain tapaamisen sopiminen. Kielisolmu oli niin paha, että muistaakseni kukaan vastaajista ei halunnut minua tavata. Seuraavat sata soittoa. Kielisolmu purkautui ja alkoi syntyä tapaamisiakin. Seuraavat sata: tapaamisia enemmän kuin hylkäyksiä. Riittävästi toistoja ja lahjattomampikin oppii.

Kalenteri alkoi täyttyä tapaamisista. Esittelykalvoja hierottiin kuntoon. Jännittyneenä tapaamisiin. Kun kohtasin prospektin, muistin tuskin tervehtiä keskittyessäni valmisteltuihin puheisiini. Jos prospekti puhui jotain, ei se jäänyt mieleeni, kun omat askelmerkit piti pitää mielessä. Kuten varmaan arvaatkin, ei tullut tarjouspyyntöjä eikä varsinkaan kauppaa.

Muutama kymmenen käyntiä ja pystyin jo hieman kohdistamaan ajatuksiani myös asiakkaan puheisiin. Vielä muutama kymmenen lisää ja pystyin jo reagoimaankin asiakkaan ajatuksiin. Se ensimmäinen tarjouspyyntökin tuli. Vähän myöhemmin myös kauppa.

Satoja toistoja myöhemmin saapui nautinto. Läpimenneistä puheluista valtaosa johti tapaamiseen. On kiva olla jossain hyvä ja onnistua. Kehitin tämän taidon jopa liian pitkälle – sain lähes kaikki sopimaan tapaamisen jopa heidän haluaan vastaan. Tämä toki oli typerää, koska tuli ajeltua ihan turhiinkin tapaamisiin. Toki niistäkin oppi.

Opin myös kuuntelemaan asiakasta. Ei tarvinnut enää keskittyä ulkoa opeteltuihin fraaseihin, vaan oma työkalupakki oli niin täynnä toimivaa materiaalia, että sieltä pystyi nappaamaan nanosekunnissa sopivan asiakkaan esittämän tarpeen mukaan.

Tällaista oli B2G-myyjän elämän 10-20 vuotta sitten. Ei ole enää.

Silloin puhelimella ja sähköpostilla tavoitti ihmisiä. Ehkä joka viidennen sai kiinni. Ei ehtinyt turhautumaan.

Tänä päivänä puhelimella ja sähköpostilla saa ehkä joka viidennenkymmenennen kiinni. Vie mehut ahkerimmaltakin. Luova älyllisistä haasteista nauttiva ihminen ei hirveästi saa mielihyvää tuntikausien turhasta numeronnäppäilystä ja tuuttuut-äänien kuuntelusta. Sitten kun se ensimmäinen ihminen vastaa, hän pilaa päiväsi olemalla raivoissaan siitä, että hänen puhelimensa on täyttynyt tuntemattomien numeroiden soitteluista koko päivän. Sähköpostilla homma ei toimi sen paremmin.

Joskus harvoin tavoittelemasi henkilö soittaa takaisin. Totta kai silloin, kun olet itse jo tapaamisessa tai palaverissa. Et voi vastata. Kun sitten soitat päivän lopuksi takaisin, hän ei enää vastaa.

On aika kamalaa tajuta, että jokin asia, jossa ole valtavalla työllä opetellut olemaan hyvä, on nykyään tuhoon tuomittu.

Positiivisesti ajatellen, nuo taidot voivat olla kullanarvoisia, kunhan pystyy jotenkin nuo esteet ja kohdistamaan ne jotenkin uudelleen. Vuorovaikutustaitoja kun tarvitaan edelleen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: myynti, muutos, oppimisahdistus, mahdollisuus

Nyt sitä aikaa vasta kuluukin

Tiistai 23.8.2016 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Katkos_720_px.jpg

Silloin tällöin mutta silti harmillisen usein sitä törmää tilanteeseen, jossa on säästetty aikaa. Ajan säästäminen on sinänsä OK, kunhan sitä ei tehdä väärässä paikassa.

Tiedottamattomuus eli tiedonkulun katkokset ovat usein seurausta ajan säästämisestä väärässä paikassa. Ajatellaan, että nyt ei ole aikaa viestiä tehdystä linjauksesta, päätöksestä, ratkaisusta, kokeilusta tai jostain muusta olennaisesta asiasta. Ehkä ajatellaan ottaa asia myöhemmin puheeksi, mutta sitten asia unohtuu.

Voi myös käydä niin, että asia kyllä viestitään mutta epäselvästi. Asia löytyy toista asiaa primääristi koskevan viestin yhteydestä tai viestistä, jonka otsikko on harhaanjohtava. Tai asiasta on viestitty niin, että eri ihmiset käsittävät asian eri tavalla.

Kun joku toinen henkilö sitten törmää tällaiseen asiaan, jonka yhteydessä tiedon kulku on katkennut, seurauksena on hämmennystä, ihmettelyä, kyselyjä ja suuttumusta. Alussa säästetty aika käytetään nyt kymmen-, sata- tai tuhatkertaisesti asiasta keskusteluun.

Jos tätä henkilöä vielä syytetään yhteisen sopimuksen tai sääntöjen rikkomisesta - siis sellaisten, jota hänen olisi pitänyt olla sopivassa, vaan ei ollut eikä tiennyt edes olemassaolosta - aletaan jo lähestyä loukkauksen rajaa. Tahattoman ehkä mutta loukkauksen kumminkin. Tällaisesta toipuminen alkaa jo vaatia anteeksipyyntöjä toisilta osapuolilta. Joka tapauksessa aikaa kuluu helposti se tuhatkertaa tiedottamisessa saatua säästöä enemmän.

Kannattaa siis - olipa kysymys yhdistys- tai yritystoiminnasta - miettiä jokaisen muita ihmisiä koskevan päätöksen, ratkaisun tai kokeilun yhteydessä tiedottamista ja varata sille aikaa. Ongelmia ennalta ehkäisevään työhön ajan käyttäminen on ajan säästöä.

Blogikirjoittajan ja johtamisaktivisti Toni Hinkan kirja "Yhdistysjohtamisen opas" julkaistaan lauantaina 24.9.2016 klo 11-11.30 Kokoushotelli Gustavelundissa. Tervetuloa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtaminen, tiedottaminen, viestintä, kriisi

Oman edun tavoittelu tuhoaa yhdistyksen

Torstai 18.8.2016 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Ideologia_720_px.jpg

Oman edun tavoittelu on tuhonnut monta yhdistystä. Ja laittanut vielä useampia polvilleen.

Kun ihmistä motivoi oma etu - Reissin Motivaatioprofiilin (RMP) mukaan henkilö on pikemminkin realistinen kuin idealistinen - häntä ei kiinnosta yhteinen etu eikä yhdistyksen etu, vaan oma tai läheisen etu.

Kyläyhdistyksissä tämä näkyy siten, että sen halutaan ajavan oman tien- tai kadunpätkän asvaltointia tai jotakin muuta osapopulaatiota hyödyttävää. Kehotukset katsoa kokonaisuutta, tavoitella mahdollisimman monen hyvää tai tasapuolisuutta kaikuvat kuuroille korville.

Erityisen hankala tilanne syntyy, kun yhdistyksen puheenjohtajaksi sattuu oman edun tavoittelija. Tällaiset ovat usein kunnianhimoisia pyrkyreitä ja niin kuin eräs Yhdistysjohtamisen oppaan haastateltava sanoin - hallitukseen joudutaan ja puheenjohtajaksi pyritään.

Omaa etuaan tavoitteleva johtaa yhdistyksen palvelemaan hänen henkilökohtaisia tai perheensä etuja. Se voi näkyä isoissa asioissa ja johtaa suuriin taloudellisiin väärinkäytöksiin, jotka tuhoavat yhdistyksen, mutta se voi näkyä myös pienissä asioissa: nimellisenä johtajuutena, jonka tarkoituksena on saada CV:hen yksi luottamustoimi lisää tai vaikkapa jatkuvasti hiukan ylimitoitettuina kokoustarjoiluina, joiden ylijäämän puheenjohtaja vie kotiinsa.

Ei tarvitse olla puheenjohtaja, jotta saa oman edun tavoittelulla yhdistyksen rampautettua. Suuriääninen oman edun tavoittelija, joita puheenjohtaja ei saa aisoihin, saattaa karkottaa hallituksesta kantavia voimia, jotka inhoavat yksisilmäisyyttä ja osaoptimointia. Ja taas on yhdistys pykälän verran voimattomampi kohtaamaan haasteita.

Vaan eipä välttämättä ole täydellinen ratkaisu sekään, että puheenjohtajaa ajaa pelkästään ideologian palo. Siinä oma näkemys asioista saattaa dominoida niin, että lopputulos on huono näinkin. Jonkinmoinen idealismin puolelle kallistuva keskitien kulkeminen olisi siis puheenjohtajalle, hallitukselle ja avainhenkilöille suotavaa.

Lisää tarinoita, oppeja ja neuvoja yhdistysjohtamiseen löytyy syyskuussa ilmestyvästä kirjasta Reino Myllymäki, Toni Hinkka: Yhdistysjohtamisen opas (Ketterät Kirjat, 2016).

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yhdistysjohtaminen, motivaatio, ideologia, oma etu

Yksi välinpitämätön pilaa kaikkien maineen - kaksi tarinaa yhdistysjohtamisesta

Tiistai 16.8.2016 - Toni Hinkka, johtamisaktivisti

EVVK_720x405.jpg

Viestintä on vaikea taitolaji. Samoin viestimättömyys. Kerron pari valaisevaa esimerkkiä yhdistysviestinnästä viimeisen vuoden ajalta.

Uimaseuran toiminnanjohtaja kysyi naapuriseuran järjestämiin kisoihin vapaaehtoistuomariapua. Vastasin hänelle, että joudan kyllä tuomaroimaan. Hän välitti tiedon kyselijäseuralle. Homma toimi kuten pitikin.

Kisapäivä lähestyi. En saanut järjestävästä seurasta mitään informaatiota siitä, kelpaako apuni ja missä ja milloin pitäisi jossakin olla. Oletin siis, että panokselleni ei ollut tarvetta.

Eräs ystäväni oli selaillut tarkemmin kyseisen seuran sivustoa ja nähnyt siellä jossain maininnan, että olen kisoissa ratatuomarina. Hän sattui siitä ohimennen minulle mainitsemaan – pari tuntia ennen kisojen alkua.

Menin siis paikalle varmuuden vuoksi ja olihan minulla siellä rooli, jopa aika tärkeä.

Olisi toki ollut kohteliasta minullekin siitä ilmoittaa etukäteen. Sattuma pelasti tilanteen.

Toinen tapaus.

Ystäväni lähetti minulle viestin, jossa peräänkuulutettiin koulujen aloitukseen suojatiepäivystäjiä. Tärkeää hommaa, ajattelin itsekin kahden lapsen isänä. Laitoin heti sähköpostiviestin henkilölle, jolle ohjattiin halukkuudesta ilmoittamaan. Ok homma.

Suojatiepäivystysaamu lähestyi, mutta en saanut mitään vastausta viestiini. Oletin siis, että panokselleni ei ollut tarvetta. Aikaisemmasta kokemuksestani viisastuneena päätin kuitenkin tarkistaa tilanteen. Ajoin työmatkani reittiä, jossa oletin näitä liikenteenvaroittajia olevan, mutta en nähnyt ketään. Koska minulla ei ollut varusteita (huomioliivejä), ajoin töihin.

Myöhemmin päivällä kuulin ystävältäni, että vapaaehtoisia oli kuulemma ollut tarpeeksi. Hyvä homma, koska olisi painanut mieltäni aika pitkään, jos olisin kuullut jonkun lapsen jääneen yliajetuksi.

Kummassakaan tarinassa ei onneksi tapahtunut mitään katastrofaalista. Sille en voi mitään, että muistan tarinan yhdistykset ensisijaisesti välinpitämättömästä suhtautumisesta avunantotarjouksiin, vaikka ymmärrän, että yksittäiset, minulle tuntemattomat ihmiset ovat toimineet välinpitämättömästi. Huonoista kokemuksista huolimatta annan apuani pyydettäessä jatkossakin - myös näille yhdistyksille.

Yhdistyksen jokainen jäsen luo toiminnallaan ja käytöksellään mielikuvaa koko yhdistyksestä. Sama koskee yrityksiä.

Lisää tarinoita, oppeja ja neuvoja yhdistysjohtamiseen löytyy syyskuussa ilmestyvästä kirjasta Reino Myllymäki, Toni Hinkka: Yhdistysjohtamisen opas (Ketterät Kirjat, 2016).

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yhdistys, viestinä, yhdistysjohtaminen, kiitos, vastaaminen

Onnistumistakin on monenlaista

Torstai 11.8.2016 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki

Rikottu_lasi_vaalea_720_px.jpg

Kehityshankkeiden epäonnistuminen on yleistä. Kirjoittaessani kirjaa Miksi tietojärjestelmäprojekti epäonnistuu? päädyin noin 70 prosentin tasoon, sillä pelkästään ERP-projektien budjetit näyttävät ylittyvän 60 prosentissa projekteista.

Tänään olen kuitenkin valmis pohtimaan onnistumisia ja epäonnistumisia useammastakin näkökulmasta.

Projektinäkökulma

Perinteisesti kehityshankkeiden ja tietojärjestelmäprojektien onnistumista on tarkasteltu projektin itsensä näkökulmasta. Esimerkiksi The Standish Group on Chaos-raporteissaan lähtenyt liikkeelle kolmesta näkökulmasta: raha, aika ja toiminnallisuus. Heidän logiikkansa mukaan projekti epäonnistui, jos sen budjetti (raha tai aika) ylittyi vähintään viisi prosenttia tai projektin käynnistyksessä luvatusta toiminnallisuudesta jäi toteuttamatta vähintään viisi prosenttia.

Raha on kyllä tärkeä onnistumisen mittari, sillä hallinnasta ryöstäytyneet kustannukset saattavat romuttaa panos-hyöty-suhteen ja mikä vielä pahempaa, suistaa koko yrityksen konkurssiin. Aikataulujen ylittymisellä on korrelaatio kustannusten ylittymiseen, samalla aikataulujen pettäminen johtaa takaisinmaksun siirtymiseen ja yhdessä kustannusten kohoamisen kautta takaisinmaksun päättyminen siirtyy vielä enemmäs kun itse takaisinmaksuaika pitenee.

Tuotetulla toiminnallisuudella on vaikutusta projektin tuloksista saataviin hyötyihin. Jos toiminnallisuus jää vajaaksi, hyödyt alenevat ja panos-hyöty-suhteen hyötypuolen pieneneminen pidentää takaisinmaksuaikaa pahimmillaan äärettömäksi.

Kokonaisarkkitehtuurinäkökulma

Kehityshankkeen tulos on digitalisaation myötä yhä useammin tietojärjestelmä, uusi tai parannettu, taikka useamman tietojärjestelmän muodostama kokonaisuus, johon uudet tai korjatut toimintatavat ja -prosessit liittyvät.

Projektin onnistumisen näkökulmasta arkkitehtuurinäkökulmia on itse asiassa kaksi: Miten kehitettävä kokonaisuus istuu ympäröivään kokonaisuuteen? Miten kehitettävän kokonaisuuden osat istuvat yhteen?

Sinänsä onnistuneena pidetty projekti saattaa tuottaa ongelmallisen arkkitehtuurin, joka estää tai hidastaa kehittämistä, tekee sen kalliiksi tai sitoo yhteen toimittajaan tai ratkaisuun. Kokonaisarkkitehtuuriongelmat voivat näkyä myös tehottomina prosesseina ja ylläpidon työläytenä. Molemmat mitataan myöhemmin rahassa, kasvaneina kustannuksina ja alentuneina hyötyinä.

Liiketoimintanäkökulma

Projekti voi projektina epäonnistua ja kokonaisarkkitehtuurinkin ongelmat voivat jäädä piiloon, jos kehityshanke onnistuu liiketoiminnallisesti. Hanke maksaa riittävän vähän, ei myöhästy ratkaisevasti ja tuottaa riittävästi toiminnallisuutta liiketoiminnallisen ongelman ratkaisemiseksi.

Toisin päin käännettynä kustannus- ja aikatauluylitykset sekä vajaatoiminnallisuus voivat tuhota aiemmin esitetyistä syistä panos-hyöty-suhteen.  Ne voivat tuhota projektin hyödyt myös sillä tavalla, että yritys menettää kilpailuedun - kilpailija ehtii ensiksi, tarjoaa parempaa asiakaspalvelua tai halvemmilla hinnoilla.

Voi myös käydä niin, että käyttöönotto myöhästyy liiketoiminnallisesta aikaikkunasta ja siirtyy vuodella eteenpäin; moni yritys pyrkii ottamaan - oli siinä järkeä tai ei - talouden järjestelmänsä vuoden alusta.

Muut näkökulmat

Kehityshankkeiden onnistumisilla on merkitystä myös kollektiivisen itsetunnon kanssa. Onnistuneen kehityshankkeen läpivienyt yritys uskaltaa lähteä uusiin kehityshaasteisiin, epäonnistuneen kokenut puolestaan pahimmillaan jättää kehittämisen sikseen vuosiksi ja tuhoutuu.

Projektien ristiriidat voivat myös repiä henkilösuhteet ja esimerkiksi liiketoiminnan ja tietohallinnon suhteet piloille pitkiksi ajoiksi. Hyvin menevät hankkeet puolestaan lujittavat yhteistyötä ja synergioita.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole peloitella ketään luopumaan kehittämisestä. Päinvastoin! Tietotekniikka ja sen käyttöönotto ovat merkittävin tuottavuutta parantava teknologia tällä hetkellä ja ilman projekteja sen hyödyntäminen on mahdotonta. Mutta onnistunut projekti rakennetaan realismille, ei toiveajattelulle tai ylioptimismille. On oikein ymmärtää, mitkä ovat reunaehdot ja riskit, ja suunnitella projekti sen mukaan.

CxO Professional Oy tuottaa palveluja kehityshankkeiden onnistumisen parantamiseen. Olemme erikoistuneet valmistelun terveystarkastuksiin ja tukemiseen. Esikoiskirjamme Miksi tietojärjestelmäprojekti epäonnistuu? Tositarinoita tuhon teiltä ja onnistumisen siemeniä on erikoistarjouksessa CxO Shopissa elokuun 2016 loppuun.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: projekti, projektityö, onnistuminen, epäonnistuminen, kokonaisarkkitehtuuri, liiketoiminta, kollektiivinen itseluottamus

Vanhemmat kirjoitukset »